nyitólap / home
ÉPÍTÉSZETDESIGNBELSŐMAGAMRÓL
architecturedesigninteriorcurriculum vitaecontact
2010 Apáca utcai társasház

  

 

Helyszín: Győr, Apáca utca
Tervezés ideje: 2009. december
 
A család az elsődleges közösség – nagyon fontos szerepe van. Egymás felé nyitottak, nem szégyenlősek, szülők és gyerekek között nagyon közvetlen kapcsolat alakul ki; a testvér egyben a barát, a játszótárs. Magánszféra igényük kicsi, mivel igazából csak az alvás céljára használják azokat. A közösségi tereknek viszont nagyoknak kell lenniük, hiszen itt töltik a legtöbb idejüket.
 
A lakásnak nagy közösségi terekkel kell rendelkezniük – nappali, konyha, étkező, tanuló.
Az elzárható, lehatárolható részek: szülői háló, háló boxok, fürdő, gardrób, WC.
A gyermekszoba áll egy háló boxból, ami zárható és egy játszó- tanuló térből, ami nyitható, belátható, kontrollálható.
Sok tárólóhelyiség – gardróbok, ruhásszekrények, játékoknak, kellékeknek.
Terasz vagy előtér – átmeneti tér a lakás és a közös udvar között.
 
A tervezési telekből leszakítanék egy kis részt, és azt átadnám a közösségnak, hiszen így a Hó köz meghosszabbításában egy jó hangulatú tér alakulhat ki, ahol a gyermekek bandázhatnak, valamint az utcában lévő szalagos utcabútorokon játszhatnak. Az épületemet – az így kialakított téralakításnak megfelelően – a bútorok mellett az Apáca utca felől nyitnám meg. A lakásokba egy közösségi udvarról, térről juthatnak az itt lakók.
 
Az épület külső megformálásában a szomszédos épület tűzfal magasságát megtartottam az Újkapu utca felől, s attól lefelé egy enyhén lejtő tetővel fedem az épületemet. Így a homlokzatok egy ferdén lecsapott síkkal zárulnak. A külső homlokzatok szürke vakolatot kapnának. A tetőmet hasonló szürke színű fémlemezzel fedném. Kívülről az épületem egy „kubus” melynek érdekes lezárása van.
 
A közösségi udvarom csiga formájú, ami egy élő közösségi tér szeretne lenni, ezért magába rejti a ház lépcsőjét is. Tehát akkor ez egy lépcsőház? Igen, ez ez, de talán kicsit több annál, ahol a lakó nyugodtan kiülhet pihenni, relaxálni. Az utca felé egy íves fallal, valamint egy egyenes fallal nyit, így ez a tér megörzi a lakók számára az intimitás érzetét. A zöld homlokzatban a nyílászárók egy-egy kiugró kubusként jelennek meg. Az utcán sétáló emberek számára kívülről ez a „zöld” három nyíláson keresztül is meglátható. A bejáraton, a bejáratfelet és a Hó köz felől egy-egy nyíláson. A lépcsővel párhuzamosan elindul a korlátom, s egy finom ívben felfut egészen a tetőig. Az emeleti lakás bejárata, valamint terasza elhúzódik, elbújik e mögé a fal mögé, s a szélfogó folytatásában egy felülvilágítóként kanyarodik a tető felé.
 
Az épület rendelkezik egy pincével, valamint két szint lakótérrel, plusz egy dolgozó galériával.
 
A földszinti lakásba pár lépcsőfokon, valamint egy hozzá csatlakozó pihenőn juthatunk. A közös udvarhoz képest 80 cm-rel magasabban van a földszinti lakás padozata. A szélfogó után egylégterű nappali-konyha-étkező található. A szélfogótól a másik irányba helyezkedik el a szülői háló valamint a hozzá tartozó fürdő, ami akár egy légtérré is nyitható a harmónikaajtók segítségével. A szélfogó és a fürdő közötti falat behúznám a fürdő síkjától mintegy 60 cm-re és az ott kialakult helyen egy beépített szekrény szolgálhatná a lakókat. A gyermekszoba a lakás másik végén helyezkedik el. Ez áll egy közös játszó – tanuló térből, zuhanyzóból, valamint két kicsi háló boxból. Ezekben a boxokban egy ágy, esetleg emeletes ágy és egy éjjeli szekrény található. Igyekeztem a belső udvar mozgalmas karakterét a belső terekben is megmutatni, így alakult ki az a zuhanyzó - hálóbox térbútorszerű kapcsolat, amely segítségével az egész lakást egy légtérré lehet összenyitni. A szülői hálóhoz tartozó fürdő és wc is egy hasonló térbútor, melyek a térben egy-egy kubusként állnak. Ebből a két „bútorból”, illetve azoknak a helyzetéből alakult ki a konyhabútorom helye. A másik két bútor kontúrjának meghosszabításában egy fal jelzi a konyhám szélét, valamint a konyha fölötti mennyezet kicsit alacsonyabban lenne. Így valójában ez is a bútor hangulatát idézné.
 
Az emeleten elveiben hasonló lakás található, mint a földszinten. A lépcső ívében továbbfutó terasz-előtéren kereszül juthatunk a lakásba. Mivel a lakás támadási pontja áttolódott az épület keleti oldalára ezért a szülői háló is átkerült erre az oldalra, a bejáral mellé. A gyermek játszó és a hálóboxok az épület nyugati felén helyezkednek el. Ezen a szinten a két vizesblokk ugyancsak kialakít 2 térbútort. A harmadik bútorom ugyancsak a konyha lenne, bár ez kissé lazább, nyitottabb kialakítású. A konyhán és a fürdőszobai bútoron egy födém támaszkodna, és itt alakulna ki a dolgozó galéria. A fürdő mellett helyezkedik el egy lépcső. A boxok felett kialakítottam különböző tároló helyeket, valamint a gyermek játszó felől egy „kuckót”.