nyitólap / home
ÉPÍTÉSZETDESIGNBELSŐMAGAMRÓL
architecturedesigninteriorcurriculum vitaecontact
Lapszerkesztőség és nyomda

 

Helyszín: Győr, Ipari Park
Tervezés ideje: 2009. január
 
Egy napilap létrehozásának teljes folyamatához, terjesztésének szervezéséhez szükséges épületegyüttes megtervezése volt a féléves feladatom. Az épületegyüttes két fő egységből áll: az egyik technológiai kötöttségű nyomda, valamint a lap előállításához, terjesztéséhez szükséges irodai funkciók, a másik a lapszerkesztőség.
 
Az épület együttes funkciójából adódóan két határozott tömbre tagolódik. Az egyik a nyomda – lap előállító rész, amely egy tömör lapos hasábként, másik a lapszerkesztőség, ami egy sokkal nyitottabb, reprezentatívabb épületrész egy transzparens hengerként jelenik meg.
 
Az épületegyüttesbe a déli oldalon elhelyezkedő főbejáraton juthatunk be a lapszerkesztőségbe. Ahogy beértünk egyből láthatóvá válik az épületrész közepében elhelyezkedő átrium. A földszinten található az étkező és a konyha, valamint kiegészítő helyiségeik. A két íves lépcsőn, valamint a kör alakú lifttel juthatunk az emeletre.
Az I. emeleten található a marketing, piár, valamint az irattár, pénztár helyiségek; a két tárgyaló, az oktató terem és a riport szoba. A II. emeleten vannak a lapszerkesztőség tényleges irodái. Itt egy nagy légterű iroda helyezkedik el, ahol a rovatszerkesztők és technikusok dolgoznak. Ezek közvetlen közelében a vezetői iroda, ahonnan a vezető mindent láthat, s így könnyedén tudja írányítani a szerkesztőséget.
 
A nyomda rész három traktusra tagolódik. Egy központi folyosóról megközelíthető a dupla légterű gépterem + vezérlő terem - hangmenedék, expediáló és a hozzájuk tartozó kiegészítő helyiségek. A folyosó végén egy bevilágító ablak fényt ad, s így kissé oldani tudja a hosszú folyosó esetleges zárt érzetét, valamint a géptermek felé is ablakok vannak, így ráláthatunk a nyomdai folyamatra is. A folyosóról jobbra nyílnak, az irodák, a prepress, pihenő helyiség, mosdók, öltözők, a raktár. A hosszú folyosó mindkét végén egy-egy csingalépcsőn juthatunk az e fölötti emeleti részre, a letekintő galériára, innen nyílik a a szellőző-hűtő gépház, kazánház, archívum, valamint az IT iroda + raktár, és a szerverszoba.
 
A lapszerkesztőség kívülről üveg burkolattal van ellátva, a födémek és a pilléreknél pedig egy átlátszatlan tömör, kívölről sötétített üvegbetét elem jelenik meg. Körbe az épületen horizontális árnyékolók akadályozzák meg, az épület felmelegedését.
A nyomda csarnok kívülről sötétszürke sinushullámú fémlemez burkolatú. A déli és nyugati homlokzaton, a kisebb helyiségek a homlokzatba elrejtett, az ablak elé betervezezz fémszövetű bevilágítókon kapnak fényt. Az északi oldalon a ki- és berakodás megkönnyítésére egy lemélyített rakodó rámpa van.