nyitólap / home
ÉPÍTÉSZETDESIGNBELSŐMAGAMRÓL
architecturedesigninteriorcurriculum vitaecontact
2009 "Kisház - nagy ötletek"

 

Helyszín: Győr, Sziget, Lakatos utca
Tervezés ideje: 2009. július
 
Az épület alapvetõen két részre tagolódik: egy nappali zónára és egy intimebb térre. Ez a homlokzat kialakításánál is megmutatkozik, így kívülrõl az „idegenek” számára bejárható tér homlokzati klinkerlap burkolatot kapott, mely jelzi a tér rendeltetését.
 
Az épületbe lépve egy szélfogón át érkezhetünk ebbe a térbe, mely födém nélküli, így a tetõ alsó síkját láthatjuk. A szélfogó és a nappali terek közötti falnak a felsõ részébe két sor üvegtégla bevilágítót helyeztem, mely alá lehet fogasokat helyezni, a kétszárnyú ajtó melletti falban ez a bevilágító sáv lefordul. A bejárattal szemben található a kályha mely szintén téglahatású anyagból készül. Jobbra a konyha és az étkezõ található, balra pedig a nappali. A kályha mellet található két oldalt egy-egy nyílás, egy-egy folyosó, melyek gardrób funkciót töltenek be. A konyha mögött így elhelyezkedik egy kamra, valamint a szülõi háló, a hozzá tartozó fürdõvel. A nappali mögött a gyerekek birodalma található, tartozik hozzá két háló box, melyben a gyerekek aludni, esetleg tanulni tudnak; egy zuhanyzó, valamint a fõ tér, a gyerek játszó. A háló boxban emeletes ágyak elhelyezésével akár 4 gyermek is elfér. A szülõi háló és a gyermekek birodalma között kialakítottam egy átjárót, mely a gyermekek kisebb korában lehet szükséges, ha nagyobbak lesznek és kezdenek önállósodni, ez a nyílás befalazható és gardróbszekrény alakítható ki itt is.
 
Az épülethez tartozik még egy terasz, mely a bejárat közelében van, így külön terasz ajtó nem szükséges a házra. Az épület bejárati oldalán a falak behúzása a tüzifa elhelyezésére szolgál.
 
A ház mögött, vagy akár mellet is elhelyezketõ a kocsi beálló, melyet fehér vakolattal láttam el. A falak kialakításában azt vettem figyelebe, hogy mikor beállnak az autóval a sofõr oldali ajtó kényelmesen kinyitható legyen. Ezt egy félnyeregtetõvel láttam el, melynek alulról látszik a szaruzata.
 
Az épület homlokzatain az északit kivéve, fa nyílászárókat helyeztem el. Az északi oldalon két dupla rétegû üvegtégla bevilágító van, egyik a fürdõt világatja be, a másik pedig a szülõi hálónak ad egy érdekes bevilágító sávot, mely a gardrób közlekedõjével egybe esik.
 

 

LEIER „Kisház - nagy ötletek” hallgatói pályázat – 2. helyezés (2009)