nyitólap / home
ÉPÍTÉSZETDESIGNBELSŐMAGAMRÓL
architecturedesigninteriorcurriculum vitaecontact
2007 NB családi háza

 

Helyszín:
Tervezés ideje: 2007. január
 
Az épület egy 25*50 m hosszú telken helyezkedik el. A telken végighúzódik egy kerti út, mely a bejárat tengelyében helyezkedik el. Erre az útra van felfűzve a kerti tűzhely, a gyerekekenek játszó rész, a medence, valamint a tengely végén egy szobornak alkalmas hely, mely zárja a kompozíciót. Az út mellett íves vonalvezetéssel virágágyás és sziklakert oldja derékszögű rendszert.
 
Az épületnek szabályos négyzet körvonala van, mellette helyezkedik el az egy tetővel fedett gépkocsi tároló és veranda. Alapvető koncepció volt az épület tiszta alaprajzi formálása. Így az épületet két részre választottam, a nappali és az intim területekre. A szélfogóból jobbra a konyha és a kamra található; balra egy mosdó és egy dolgozószoba. Az épület hátsó felében található a nappali, az étkező, egy belső díszkert, valamint a csigalépcső. Az emeleten a szülői háló, a fürdő és a gyermekszoba egy az épület teljes szélességében végigfutó galériáról közelíthető meg.
 
Az épület anyaghasználata is elkülönül az intim és a nappali területeken, míg az első utca felőli épületrész réteges téglafalból; a hátsó rész ragasztott fa tartós fa szerkezetes, faborításos falakból készül. A kertre néző hátsó homlokzat majdnem egésze üvegezett, mely előtt egy fordítható fa lamellás árnyékoló helyezkedik el. A két épületrészt szimbolikusan összekötő lépcsőt semleges anyagból akartam elkészíteni, ezért ez egy központi vasbeton oszlopból kiálló üveglépcső lett.
 
Az épület belső és külső megjelenésében ugyanazokat az anyagokat használja, így az utca felől kisméretű téglából falazott falak, hátulról pedig faburkalú falak ölelik a házat. Az utcai homlokzaton a faanyagú ablakok vonalában faburkolat fut végig, a fa lamellák ferde befordításával a kamránál és a mosdónál rejtett bevilágítást tudtam adni. A déli homlokzaton a nappali tereknél kicsiny, hosszúkás üvegtégla bevilágítók teszik játékossá a belső teret.
A tető fém állókorcos fedésű.