nyitólap / home
ÉPÍTÉSZETDESIGNBELSŐMAGAMRÓL
architecturedesigninteriorcurriculum vitaecontact
Művészeti és rajziskola

 

Helyszín: Győr, Gyárváros, Mátyás király tér
Tervezés ideje: 2008. január
 
Az épület Győr, Gyárvárosban áll. Az épület három testre tagolodik: az első és a második hasáb alakú, a harmadik hengeres kialakítású.
 
A földszinten szélfogón át érünk a tágas közlekedőbe, ahonnan balra mosdók nyílnak valamint itt található a lift. Jobbra a szélfogó mellett a porta, utánna a büfé és a fogyasztó tér. Innen tovább haladva egy rámpán és a hozzá igazodó négyfokú lépcsőn jutunk a kézműves terembe. Az 1. emeleten a vezetői iroda, tanári helyiség és a dohányzó található. Valamint erről a szintről érhető el az 1-es számú rajzterem. A 2. emeleten fotó műterem laborral, sötétkamrával, és a grafikai műterem kapott helyet. A 3. emeleten a könyvtár, gépészeti helyiség, takarítószer tároló található. Jobbra tetőterasz valamint a 2-es számú rajzterem van.
 
A rajztermek és a kézműves terem kialakításánál fontos szempontként vettem figyelembe azt az igényt, hogy a terem jól kihasználható és jól belátható legyen. Ezért dönötöttem az íves alaprajzi kialakítás mellett, így a mintázandó, rajzolandó beállítást körbeülve a diákok kényelmesen helyezkedhetnek el. A termek magasabb belmagassági igényei miatt ez az épületrész csak 3 szintes, míg a bejárai rész felőli 4 szintes.
 
Az épület szabálytalan alaprajzát kompenzálva oszlopos- gerendás szerkezettel egészítettem ki, ezzel szinte egy tömbbe foglalva tettem egységesebbé az épületet. Szemben a rácsozat szabályos egységes méreteivel a mögötte lévő homlokzaton az ablakkiosztást szabálytalanná, játékossá tettem. A hengeres részen található egységes függőleges fa lamellázás feloldva a rácsorás vizszintes és függőleges tagolását, az esztétikai élményen túl funkcionális szerepet is kap. Az észak-keleti tájolás miatt szűrt fényt biztosít a termekben.