nyitólap / home
ÉPÍTÉSZETDESIGNBELSŐMAGAMRÓL
architecturedesigninteriorcurriculum vitaecontact
Torony pályázat

 

Helyszín: Győr, Újváros

Tervezés ideje: 2009. július
Tervezők: Eredics Dóra Bernadett, Németh Márk, Némethy Balázs
 
A győri Evangélikus Öregtemplom 1783-85-ben épült a türelmi rendelet alapján. Ennek értelmében a templom csak az utcafontról elzárva, torony nélkül épülhetett. A kétszintes épületekkel körülvett templom Győr-Újváros kapujában a Rába partján fekszik. Az Öt Templom Fesztivált rendező Karzat Alapítvány a rendezvény egyik helyszínéül szolgáló Öregtemplom tömbjében az egykori tiltás miatt elmaradt templomtorony elhelyezésére és tervezésére írt ki ötletpályázatot. Kiírás volt, hogy a torony nem csak a templomnak, hanem az egész "evangélikus szigetnek" jel értékű szimbóluma legyen.
 
A torony, mint dinamikus szalag jelenik meg a tervben, összekapcsolva a templomot a Lutheránus tömbön kívüli, profán világga, kijelölve a templomba vezető utat.
A két rozsdásított felületű acél „szalag” a tömbön kívül az égbe tör, majd alábukva átszalad a Konvent épületen és a templom udvarán annak előtetőjeként áll meg.
A tömeg lendületessége ellenére mindvégig kellő tisztelettel közelíti meg a templomot, az ív egyre finomodik, majd pár centire annak homlokzatától fékeződik le teljesen.