nyitólap / home
ÉPÍTÉSZETDESIGNBELSŐMAGAMRÓL
architecturedesigninteriorcurriculum vitaecontact
Győr város padja - vízállás

  

Helyszín: Pécs, Északi Várfalsétány

Tervezés ideje: 2010. július

 

 A vízállás

 

A föld felszínén levő állóvizek (tavak, tengerek) és vízfolyások (patakok, folyók folyamok) vízmagassága, amely időszakos változásának mérésére a vízmérce szolgál. A vízmércén az adott felszíni víz áradását és apadását – a vízjárását – lehet nyomon követni. A vízmércén leolvasott magasság érték az adott felszíni víz mindenkori magassága a vízmérce „0” pontja.

Vízmérce

A vízmérce „0” pontját a meghatározásakor eddig mért legkisebb vízálláshoz határozzák meg, és ehhez viszonyítva centiméterben adják meg. A „0” pont meghatározása után a folyómeder jelentősen átalakulhat, például meder mélyülés, aminek következménye, hogy a korábban meghatározott „0” pont alatt is lehetnek vízállások. Lehetőség lenne az „0” pont újbóli megállapítása, aminek hatására az adott felszíni víz korábbi adatsorát át kellene számolni, ami idő és költségigényes eljárás. A vízmércék „0” pontját a Tiszán 1842. évi, a Dunán 1834. évi, a Rábán 1875. évi kisvízszint magasságához adták meg. A módosítások elkerülésnek érdekében vezették be a „0" pont alatti vízállásoknál a negatív előjelet. Az adott vízmérce „0" pontját a tengerszint feletti magasság értékével is rögzítik. A Dunán, Budapesten a Vigadó térnél elhelyezett vízmérce „0” pontja 94,98 mBf, vagyis a Balti-tenger (kronstadti) közepes vízszintjéhez viszonyított tengerszint feletti magasság.

 

 

A szoborcsoport, vagy szobor-pad

 

A szobor-pad négy egysége, négy darab téglalap alakú sík acéllemez, amely rozsdamentes. Padunk gépi, (plazmavágó) és kézi megmunkálással, hajtogatással készül. A négy egység táblaméretei: 40x120, 40x140, 40x160, 40x180 cm. Így a négy egység magassága egyenként a következő: 40, 50, 60 és 70 cm. A síklemezek egyik oldalát bevágják, egészen az ülő felület végéig, (4, 8, 4, 8, 4, 8, 4 cm-es kiosztásban). A kieső anyag csak a szerszám (plazmavágó) vastagsága, vonala, így a kiosztás minden tagja éppen marad a lemezen. (lásd az ábrán!) Majd a sík téglalapot meghajlítják az ülőfelület két oldalánál. Így kapjuk meg a pad egységére jellemző ( U ) alakot. Azt az oldalt melyet bevágtak, kézi erővel, - hisz lényegében szobrászatról is szó van, -  finoman meghajlítják. A 4 cm-eseket kifelé, a 8 cm-eseket befelé. A 8 cm-es részek az ülőfelületnél lejjebb kerülnek és rájuk rögzítik a fejenként három darab fa lécet. A hajtogatásból adódóan az ülőfelületek, azaz az ( U ) alakjaink kissé ferdék lesznek, mely ergonómiai szempontból kedvező az üléshez. A kész pad egységeibe, az éppen maradt hátoldali lemezekbe a négy folyóra legjellemzőbb vízállás jelzést, pontot maratjuk bele. Hogy hátulra kerülnek ezek a fontos jelek, ebben az esetben nem számít hátránynak, mert igazi plasztikához méltón a négy egység körbe járható. Az egységek koncentrikusan 90°-al elforgatva kerülnek egymás mellé, de akár szétszórva a téren is kommunikálnak egymással, s hirdetik Győr városát, a folyók városát...