nyitólap / home
ÉPÍTÉSZETDESIGNBELSŐMAGAMRÓL
architecturedesigninteriorcurriculum vitaecontact
Ötletfarm

 

 ÖTLETFARM - Pózok nélkül

 

 
 
Milyennek kell lennie egy irodának, munkahelynek? Vajon mennyire különülhet el karakterében egy műemlék épület külső építészete a belsőtől? Milyen legyen a Republic Group? Az az iroda, ami munkáját tekintve mások igényét veszi figyelembe, mindig megújul és a trend előtt jár, mitől lesz otthonos, szerethető vagy akár inspiráló? Kell-e manapság felruháznunk funkcionális épületeket olyan érzelmekkel, amik valójában a bent dolgozók egyéni karaktere? Természetes, hogy a legtöbb kiírásban olyan szempontok, követelmények szerepelnek, amiket nagyon szeretnénk, ha egytől egyig megvalósulhatnának. Sajnos néha az igények észrevétlenül ütközhetnek egymással. Ezeknek az „ellentét követelményeknek” nem könnyű megfelelni. Ilyen lehet például egy családi versenyautó tervezése... Lehet, hogy nincs rá igény, de mindenképpen izgalmas feladat.
 
Nyíltság, világosság, átláthatóság, természetesség és egyszerűség. Ezek az értékek vezéreltek bennünket, hogy olyan tereket hozzunk létre, ahol az emberek pózok nélkül dolgozhatnak.
 
 

Egybenyitható terek. Ide- oda nyíló bútorok és 

egy forgatható konyha. Mindenhol üveg. Minden átlátszó

…Mindenki lát mindent, mindenki ismeri egymást.

Mert Ők együtt dolgoznak...

 

 
Természetes, hogy a tér funkcionális működése és gazdaságossága elengedhetetlen, legyen az fűtés, megfelelő világítás, vagy ergonómiailag jól működő irodabútorok. Azonban a tér esztétikai funkciója, vagy ha úgy tetszik szépsége, már egészen más dolog. Legtöbb alkotónak a megfelelő inspiráció után fontos az elszigetelődés, a magány, hogy csak is a munkájára koncentrálva haladjon a céljai felé. Az, hogy az alkotás folyamatában, azaz a bezárkózottság idejéig milyen vizuális, esztétikai térben van, azt az egyén habitusa, vagy pillanatnyi érzelmei is válogatják. Tény, hogy az inspiráció elengedhetetlen az alkotáshoz! Az viszont már más kérdés, hogy ebben az alkotók által jól ismert bipoláris zűrzavarban mi a „NAGY ÖTLET”?
 
 

Az egész blokk
Az „elő-várótér,” valamint a tárgyaló az épület gangra néző részében kapott helyet. A lépcsőházban felérve az 1. emeletre a szemben lévő bejárati ajtón juthatunk az irodába. (A gangra vezető ajtóval átellenben lévő ajtót megszüntettük, így egy támadási pontot hagytunk az objektumnak.) Az ajtón belépve az „elővárótérbe” érkezünk, amely már sugallja a megérkező ügyfeleknek az egész iroda hangulatát, színeiben, anyagaiban és stílusában egyaránt. Egyből, a formailag egyszerű és anyagában transzparens recepciós pultra láthatunk rá.
Már itt felfedezhető a nyitottság, hisz a pult mögötti tér szépen átsejlik az öntött üvegen. A recepciós pult elhelyezkedése így nem csak dísz, mert a teret könnyedén lehet kontrollálni, felügyelni minden irányban. Jobbra az ablak mellett kényelmes fotelek találhatók, melyek komfortos relaxációt, vagy felkészülést biztosítanak az itt várakozóknak; (Internet, kávé, könyvek) A bútorokkal szemben egy többfunkciós bútor, melyben folyó-iratokat lehet tárolni, valamint ha több ügyfél is várakozik, ezen is helyet foglalhatnak. A bejárattal szemközti fal mögött található a tárgyaló. A tárgyaló egyszerűen elhúzható üvegfallal egybenyitható a várótérrel, így ha éppen nincs tárgyalás, akkor a teret növelve ékelődik be a munkaterekbe.
A rendelkezésre álló négy kisebb és egy nagyobb térben kellett elhelyezni a 33-35 munkahelyet a hozzá csatlakozó mellékhelyiségekkel és a recepcióval, valamint a másik négy közösségi térrel együtt. A közösségi tereket megvizsgálva, azok elemzéseivel arra a következtetésre jutottunk, hogy az ötletelő-szoba, a konyha és a mozi a munkahelyeknek olyan „zöld szigetei” amelyeket bevonva a munkahelyekbe, üde foltjai lehetnek az irodának, megkönnyítve a napi munkavégzést.
 
 

Zöld szigetek 
A moziterem funkciójából adódóan az iroda, ablak nélküli, legsötétebb területén találta meg a helyét. Így ez a követelményeinek megfelelően egy viszonylag zárt kubusba lett tervezve. Az iroda legnagyobb helyiségét egy nagy térként tartottuk meg. Ebben a térben talált helyet a recepció, a konyha és az ötletelőszoba közvetlenül a munkahelyek tőszomszédságában.
A konyha és az ötletelőszoba, - figyelembe véve a szeparálhatóság követelményét- ezen a nagy helyen, egy-egy üveg kubusként választja el és köti össze a tereket. Frappáns, vidám és ötletes polcaival, szekrényeivel, a tolóajtók rejtett beépítésével ezeket a tereket többféleképpen lehet hasznosítani.
A recepció mögött kapott helyet a három teljesen mobil fő(nök) valamint három asztalnál ülő, de mindig ugrásra kész ember.
A konyha és a mozi közötti munkahely galériával van ellátva. Ezen a munkahelyen 10 + 4 fő dolgozhat. Négy fő kapott helyet a galérián, ők egy játékosabb, monoton hangulatot oldó, bohókás lépcsőn juthatnak az asztalaikhoz. A lépcső íves formája, valamint az egyedi öntött üveg korlátja meghatározó formája a térnek. A mosdó blokkok a lépcsőház mögött egy többfunkciós közlekedő térről közelíthetők meg. Itt került elhelyezésre az iroda gépészete, részben álmennyezetbe szerelve. Valamint irat és ruhatárolásra szolgáló, vizuálisan a tér növelésre alkalmas tükrös szekrények. A közlekedőn tovább haladva egy másik munkahelyhez érkezünk, ahol öt fő dolgozhat. A nyílászárókkal szemközti fal teljesen polcozott, így a tárolási igényeknek is megfelel. Ez a tér a nagyobb csendet, koncentrálást és figyelmet igénylő munkák végzőinek lehet alkalmas.
 
 

 

Amit felrajzolsz, felvázolsz az üvegre, mindenki látja...  

Nincs titkolni valód a kollégáid előtt.  

…Ha akarod elzárkózhatsz az alkotás pillanatában, 
de utánna húzd el a függönyöket, és mutasd meg az ötleteidet...